13 Haziran 2012 Çarşamba

KANGAL ÇOBAN KÖPEĞİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ.

KANGAL ÇOBAN KÖPEĞİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ. 


Dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olan Kangal Çoban köpekleri mimik ve jestlerle değil çıkardıkları çeşitli tonlardaki havlamalarla belli ederler. Kangal Çoban Köpekleri görevlerine çok sadıktırlar 
Şöyle ki; dağda sürüden ayrılan veya geride kalan koyunun başından günlerce aç ve susuz bekledikleri Kangal çiftçileri tarafından anlatılmaktadır. 
Kangal Çoban Köpeğine sahip çiftçilerin en büyük gurur kaynağı köpeklerinin kurt boğmalarıdır. Kurt boğan köpeğe sahip olmak onlar için bir ayrıcalık ve övünç kaynağıdır. Yüzyılların ihmaline rağmen ne ırk vasıflarından ne de yüksek ruh yapısından en ufak bir taviz vermemiştir. Kan asaletine çok bağlıdır. Doğuda serbest iken bile başka bir karnivorla çiftleşmesi mümkün değildir. 1975 yılında askeri amaçla eğitime alınmış ve asırlardır bu yönde eğitim gören köpek türlerinden çok daha yetenekli olduğunu kanıtlamıştır. 

 İyi bir köpekte şu özellikler olmalıdır: 

 Zeka : Orta-yüksek düzeyde Güvenirlilik : Sürü hayvanına ve sahiplerine zarar vermemelidir. 
 Dikkatlilik : Görevine karşı ilgi ve dikkati bulunmalıdır. 
 Koruyuculuk: Yabancıya karşı reaksiyoner (havlama-saldırı) olmalıdır. 
 Güç : Olası düşmanı durduracak (kurt-hırsız) güçte olmalıdır. 
 Hız : Olası düşmanı kovalayıp yakalayacak hızda olmalıdır. 
 Cesaret : En önemli özellik olarak cesareti söyleyebiliriz. Çünkü:Cesareti olmayan bir köpek diğer 6 özelliğe sahip olsa da etkili olamaz. 
Tüm bu özelliklerin hepsini en yüksek düzeyde Kangal köpeklerinde bulmamız mümkündür. İşte bu özelliklerinden dolayı Kangal köpekleri dünya köpekleri arasında hak ettiği değeri ve birinciliğini her zaman koruyacaktır. 
Böyle bir köpek ırkına sahip olduğumuz için ne kadar gurur duysak azdır. 
 Vucut Yapısı : Kangal Köpeğinin yapısı aslanı andırır. Kafa iri ağız etrafı ve burun üstüne kadar siyahtır. Gözleri kafasına göre oldukça küçük ayak bilekleri kuvvetli ve uzundur. Ön göğüs arkasına göre daha geniş ve omuzlar adalelidir. Gövde baştan sonra bir kare şeklindedir. Vücut güçlü arka bilekler oldukça düzdür. Bazılarında ayak pençesinin üstünde bir tırnak bulunur. Ayaklar iri yapılı dişilerde 71-79 cm. arasındadır. Bu ölçüler bakım ve beslenme durumuna göre daha da artabilir. 
Özellikleri: 
- Kangal Köpeklerinin küçümsenemeyecek derecede zekaları çevik ve hızlı koşan bir hayvandır. 
- Verilen görevi can pahasına da olsa yaparlar. 
- Sevinçlerini ve üzüntülerini kolayca belli ederler. Hatta hislerini yalnız hal çıkardıkları çeşitli tonlardaki havlamalarla da açığa vururlar. 
-  Sertlik ve yumuşaklık ifade eden sözleri iyi anlarlar ve övüldükleri ve yerildiklerini bilirler.
-  İyi niyetli ve kötü niyetli kişileri hemen anlarlar.
-  Üzüntüsünü genel durumundaki durgunluk hal ve hareketlerinde gevşeklik ve yemeklere karşı isteksizliklerle ifade eder. Sevincini ise canı gönülden hal ve davranışlarla gösterir. 
-  Sevdiği kişileri çok kıskanırlar. Sahibinin başka bir köpeği gözü önünde sevip onunla ilgilenmesini hiç hazmedemezler. 
- Kan asaletine çok sadıktırlar. Doğada serbest iken başka bir köpek ırkı ile çiftleşmezler. Genellikle anne-babadan doğan kardeşlerin de birbirleriyle çiftleşmedikleri tespit edilmiştir. Kangal Köpeğinin bu üstün özelliklerinden dolayı en kötü şartlarda bile ırk vasıflarından ve ruh yapısından fedakârlık yapmayarak saf kalmayı başarmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba arkadaşlar yorumlarınızı esirgemeyin lütfen